Descriere
Pâine rotundă Zeas 420gr
- primele rețete pentru prepararea pâinii (care s-au păstrat) aparțin grecului Chrysippe de Thyane;
- grecii antici erau mari consumatori de pâine, făcută curent din făină de orz, iar în zile de sărbătoare, din făină de grâu;
- rețeta drojdiei naturale (ferment pe care îl păstrau în mici amfore) au împrumutat-o de la egipteni și au perfecționat cuptoarele, astfel încât, în secolul al II-lea î.Hr., brutăriile grecești erau renumite;
- produceau peste 70 de varietăți de pâine, unele aromatizate cu ierburi sau umplute cu măsline;
- nu conține conservanți sau alți aditivi;
- pâinea de grâu era preferata grecilor, iar atenienii se mândreau cu pâinea lor de calitate, chiar dacă pentru asta trebuiau să importe grâul, fiindcă solul nu permitea cultivarea;
- cea mai scumpă era pâinea albă din făină cernută fin;
- Terion, un grec care a trăit în secolul V î e.n. este creditat cu inventarea cuptorului de pâine și cu înființarea de brutării;
- existau zeci de sortimente de pâine și în afara de cea de grâu, se mai făcea din secară, alac sau mei, dar aceste trei doar la nevoie, când lipsea grâul sau când oamenii erau atât de săraci încât nu-și permiteau pâine de grâu;
- alacul este o specie de grâu mai rezistentă, dar mai puțin productivă, care se cultiva în regiunile muntoase;
- pâinea putea fi dospită sau nedospită și se diferenția și prin modul de coacere: la cuptor, pe cenușă, pe cărbune într-un fel de tigaie;
- când se prepara pâinea erau adăugate grăsimi și condimente în făină, lucru ce schimba aroma și consistența pâinii;
- puteau adăuga vin, lapte, brânză și miere, simple sau combinate, la grăsimi putem vorbi de ulei, seu sau untură, iar la condimente menționăm macul, susanul sau semințele de in;
- pâinea era umplută uneori cu brânzeturi sau cu stafide;
- Ingrediente : făină integrală de grâu (Zea), apă, făină de grâu integral, sare, drojdie, agent de coacere: acid ascorbic, sirop natural de stafide.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.