Descriere
Ladotyri P.D.O. Mytilini 250gr
- Ladotyri P.D.O. Mytilini 250gr este o brânză maturată, cu ulei extravirgin de măsline;
- cunoscută și sub denumirea de „‘Mytilene kefalaki” (small head of cheese), este fabricată din lapte pasteurizat de oaie și capră, acesta din urmă fiind în proporție de 30%;
- numele său este preluat din cuvintele grecești -ulei și brânză-deoarece procedura tradițională folosită la prepararea acesteia presupune menținerea ei mai mult timp în ulei de măsline;
- brânză Ladotyri se face într-un mod destul de artizan, presând-o manual și lăsând-o să se matureze în forme speciale timp de cel puțin trei luni, după care este depozitată în ulei de măsline ;
- brânza Ladotyri are un gust ușor dulceag și în același timp picant, cu un post gust extrem de plăcut;
- poate fi consumată așa cum este sau prăjită la tigaie (în ulei după ce anterior a fost ușor perpelită prin făină) – ladotyri saganaki – cu zeamă de lămâie ca aperitiv sau cu miere ca desert;
- brânza DOP în sine „este un produs emblematic pentru populația locală cu puternice conotații culturale;
- Ladotyri înseamnă „brânză cu ulei” în limba greacă;
- o astfel de metodă de conservare a brânzeturilor în ulei fost comună până când frigiderele de uz casnic au devenit comune în anii 1960 și 1970;
- Ladotyri P.D.O. Mytilini 250gr este o brânză dură, cu gust puternic și aromă plăcută;
- Ladotyri P.D.O. Mytilini 250gr are DOP – denumire de origine protejată – consumul pentru astfel de brânzeturi crescând în ultimii ani;
- creșterea animalelor, producția de diverse tipuri de brânzeturi și creșterea măslinelor sunt foarte importante pentru sectorul agricol al insulei Lesvos;
- se combină perfect în salate cu legume, ton și ulei de măsline;
- brânza este un aliment pe bază de lapte care este produs în arome, texturi, maturări, gusturi și forme variate;
- în lume sunt produse sute de tipuri de brânză cu texturi, gusturi și arome diferite;
- stilurile, texturile și aromele brânzeturilor depind de originea laptelui (inclusiv de dieta animalului), dacă au fost pasteurizat sau nu, de conținutul de grăsimi, bacteriile, prelucrarea și maturarea;
- este considerată un aperitiv ideal alături de uzo, tsipuro și vin;
- Ingrediente: lapte de capră și oaie, sare, cheag, culturi inițiale;
- Declarație nutrițională per 100 g produs finit : valoare energetică 383 Kcal/1608 Kj, grăsimi 33g din care acizi grași saturați 18,7g, glucide 0,7g din care zaharuri 0g, proteine 20,7g, sare 4,5g.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.