Descriere
Ladotyri P.D.O. Mytilini 250gr
- Ladotyri P.D.O. Mytilini 250gr este o brânză maturată cu ulei extravirgin de măsline;
- se combină perfect în salate cu legume, ton și ulei de măsline;
- cunoscută și sub denumirea de „Kefalaki Mytilene” (capul mic de brânză), este fabricată din lapte pasteurizat de oaie și capră;
- numele său este preluat din cuvintele grecești -ulei și brânză-deoarece procedura tradițională folosită la prepararea acesteia presupune menținerea ei mai mult timp în ulei de măsline;
- brânză Ladotyri se face într-un mod destul de artizan, presând-o manual și lăsând-o să se matureze în forme speciale timp de cel puțin trei luni, după aceea este depozitată în ulei de măsline ;
- brânza Ladotyri are un gust ușor picant;
- brânza se face cu lapte de ovine sau cu un amestec de lapte oaie și capră, acesta din urmă fiind 30%;
- brânza este un aliment pe bază de lapte care este produs în arome, texturi și forme variate;
- sunt produse sute de tipuri de brânză din diferite țări;
- stilurile, texturile și aromele lor depind de originea laptelui (inclusiv dieta animalului), dacă au fost pasteurizate, conținutul de grăsimi din unt, bacteriile și mucegaiul, prelucrarea și îmbătrânirea;
- poate fi consumat așa cum este sau prăjită la tigaie (ladotyri saganaki) – cu zeamă de lămâie ca aperitiv sau cu miere ca deser
- creșterea animalelor și producția de brânză (împreună cu creșterea măslinelor) sunt foarte importante pentru sectorul agricol al insulei Lesbos;
- brânza DOP în sine „este un produs emblematic pentru populația locală cu puternice conotații culturale;
- Ladotyri înseamnă „brânză uleiieră” în limba greacă; o astfel de metodă de conservare a fost comună până când frigiderele de uz casnic au devenit comune în anii 1960 și 1970;
- Ladotyri P.D.O. Mytilini 250gr este o brânză tare cu gust puternic și aromă plăcută;
- versiunea de masă a brânzei se numește Graviera, pentru care consumul a scăzut din 1998 până în 2005. Cererea pentru produsul DOP a crescut în aceeași perioadă;
- este considerată un aperitiv ideal alături de uzo, tsipuro și vin;
- Declarație nutrițională per 100 g produs finit : valoare energetică 383 Kcal / 1608 Kj, grăsimi 33g din care acizi grași saturați 18,7g, glucide 0,7g din care zaharuri 0g, proteine 20,7g, sare 4,5g.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.